baner2 baner1 baner3 baner4

Najlepše kraško vrelo u Srbiji

Najlepše kraško vrelo u Srbiji

Najlepše kraško vrelo u Srbiji

Najlepše kraško vrelo u Srbiji

ONI SU VIDELI I OSETILI DUBINU VRELA: Mirko Bevenja, Branislav Pavlović, Vladimir Taleski, Aleksandar Trkulja, Dane Džepčeski, Stefan Aćimović ...

 

...Disati ispod površine vode je samo po sebi nadnaravno iskustvo. Roniti u pećini, koja predstavlja izvor večnog toka jedne reke, je privilegija malobrojnih. Prolazak kroz njen "Želudac", "Tobogan", "Malu sobu", "6 metara", "Veliku sobu", "Glavu ovna" čini Vas posebnim. Da li želite dalje? Da li želite dublje? Da! Zašto me ovaj odgovor ne iznenađuje?! Onda krenite dalje niz "Kanal" u tamni bezdan. U njemu je svetlosni snop lampe tek prostor pred kojim je večna tama ustuknula, ali pred kojim se nije i povukla, biće tu ponovo u treptaju oka. Ponirete. Na 9 metara prva restrikcija, dalje, vezište 21 metar, dalje vezište 36 metara, dalje vezište 45 metara, dublje, vezište 60 metara, dublje u tamu..., 123 metara. Poznajem ljude koji su bili tamo.

Tamo u dubini ste gost. Morate to znati. Pogrešno je ovu sredinu nazvati negostoljubivom. Ona je takva samo za one koji su gordi i koji u toj svojoj gordosti zaboravljaju koliko je pećina moćna. Oglušite sa na njena upozorenja i postaćete deo nje!

   

U dubini, vazduh je gust i hladan, osećate kako kovitla kroz Vaše ždrelo. Gotovo da ima ukus. Osećate pećinu tu na svojim leđima, svojim bedrima, tako blisko. Ali ona ne predstavlja pretnju. Samo je tu kao što je uvek bila. Azot Vam zasićuje tkiva, narkoza pojačava utisak posebnosti događaja. Hladna voda na Vašem licu joj se suprotstavlja, ali na kratko. Bistrina uma posustaje. Bilo je sve jače, osećate kako nadolazi, vratne žile poskakuju. Vreme je za povratak. Put ka površini traje.

Deko stopovi. Osećaj vremena njihovog trajanja je varljivo. Vreme je jedino nepromenljivo. Pogled često skreće na ekran tajmera. Kontrolišemo sebe, a ne vreme! Zaustavite sada disanje na kratko. Oslušnite. Čuje se potmula tutnjava iz dubina. Osećate je celim svojim telom. Vrelo radi i pozdravlja Vas, i poziva istovremeno. Do ponovog susreta...

www.triton-ast.rs